2017. máj 03.

Tavaszi feltöltődés: vegetáriánus Pho leves

írta: egeszsegesek
Tavaszi feltöltődés: vegetáriánus Pho leves

vegan-vietnamese-pho.jpg

Vegetáriánus vagyok már 25 éve, soha nem érzem hiányát bármi íznek az étkezésemben, viszont mindig, amikor egy újabb trend betör hozzánk, meg kell találnom a megfelelőjét, így én sem maradok ki a közös étkezésekből. Ilyen most a fűszeres, jó nagy adagban kapható és egyre több helyen elérhető Pho leves. Mivel fél-, illetve 1 literes adagban mérik, így fő étkezésnek is megállja a helyét. A benne levő zöldségeknek köszönhetően pedig rendkívül értékes vitaminokhoz juthatunk, amire tavasszal nagy szüksége van a szervezetünknek. Persze sok helyen olvasni, hogy együnk napi 4 alkalommal több fajta zöldséget és gyümölcsöt, de valljuk be ezt néha igen nehéz tartani. A nagy rohanásban hajlamosak vagyunk egyszerűbb és gyorsabb megoldáshoz folyamodni, azaz felmarkolni egy előre gyártott szendvicset, amiben egy fonnyadt salátán kívül nem sok zöldhöz jutunk. Erre nagyon jó megoldás lehet ez a Vegetáriánus Pho leves (Phở Chay), amit elkészíthetünk nagyobb adagban is, így nem kell minden szabadidőnket a konyhában tölteni.

Hozzávalók:

Alap:

  • 1 csokor koriander
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db csillagánizs
  • 3 db fahéj, amennyiben nincs, úgy 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 5 cm friss gyömbér hámozva
  • 1 nagy fej hagyma félbe vágva
  • 1 liter zöldség alaplé, amihez találunk már adalékmentes kockát, port DM-ben, Vega boltokban, ha nem lenne időnk magunknak előfőzni ezt
  • 2 teás kanál szója szósz
  • 4 sárgarépa vékony csíkokra vágva

Tészta:

  • 250g rizstészta, lehetőleg a normál szélesmetélthez hasonló típus

Feltét:

  • Fél hagyma nagyon finomra aprítva
  • 2 db újhagyma karikákra vágva
  • 1 kisebb csilli paprika
  • 1 lime
  • Nagy marék szójabab csíra
  • Egy jó nagy marék vegyes fűszer: koriander, bazsalikom, Hoisin szósz, ha van, de ez elhagyható
  • Tofu

Alap elkészítése:

Pirítsuk meg a hagymát és gyömbért gázlángon. Fém fogóval tartva. Ha elektromos tűzhelyünk van, úgy használhatunk grillezőt is. Mikor már finoman megég, mossuk le a feketedett részt. Egy nagy lábosban olaj nélkül, közepes lángon, szárazon pirítsuk meg a fahéjat, csillagánizst, fokhagymát és koriandert. Kevergessük, hogy ne égjen meg. Amikor már érződik erősen az illatuk, akkor öntsük fel az alaplével és adjunk hozzá minden felsorolt hozzávalót, majd főzzük alacsony lángon 30 percig lefedve.

Tészta:

A rizstésztát tegyük egy lábosba és öntsük fel forró vízzel, hogy ellepje azt. Lefedve hagyjuk pihenni 20-30 percig. 

Feltét:

A tofut forró serpenyőben pirítsuk meg kicsit (apró kockákban), a többi hozzávalót is pirítsuk, de ne ízesítsük már, mert az alaplevünk elég sós. Ez alól csupán a babcsíra a kivétel. Ezt nyersen tegyük hozzá, hogy minden vitamin benne maradjon.

Tálalás:

A tésztát osszuk ketté egy-egy nagy tányérba. Erre tegyük a feltétet, majd 2-2 evőkanál levet merjünk rá.

Egy megunhatatlan vitaminbomba, ami ráadásul jól illeszthető minden diétába. Kitűnő vacsora, hogy estére már ne együk magunkat tele nehéz ételekkel

 

Szólj hozzá

tavasz leves táplálkozás egészség életmód diéta megújulás recept vitamin vacsora egészséges vegetáriánus vegetarianus egészséges táplálkozás egészséges életmód vitalitás vietnami cukormentes kaloria cukornélkül tavaszi feltöltődés