A májusi nyárban a kertvárosban mind többen grilleznek a kertekben. Nem mindegy azonban, milyen felszereléssel. Ha valódi élményekre vágyunk, akkor a legjobb, ha a megfelelő grillt vásároljuk meg. Mit javasolnak a szakértők?
Az olcsótól az extrém drágáig elég nagy a szórás mérettől, jellemzőktől és minőségtől függően. A brit BBQ Társaság tagja, Toby Shea szerint azonban az árcédulák nem mindig tájékoztatnak biztosan a minőségről.
„Emeljük meg a terméket és ha valamelyik érezhetően nehezebb, az azt jelenti, hogy jobb minőségű acélból készült. A porcelánbevonatú szénszálas grillek pedig jobban ellenállnak a hőnek és a sérüléseknek, karcolásoknak” – tanácsolta.
Szén vagy gáz?
A gázzal működők drágábbak, de gyorsabban készül rajtuk az étel, a faszenes változat több elkészítési időt igényel, mert a szenet is fel kell izzítani a megfelelő hőfokra.
Ha egy faszén begyújtót is vásárolunk, akkor ez az idő 15 percre is lecsökkenthető. Toby Shea óva int az instant faszén használatától, mert olyan vegyszerekkel impregnálják, ami ugyan felgyorsítja a melegedést, de nem is ég olyan sokáig az ilyen szén, mint a kezeletlen.
„Tényleg érzed a különbséget a faszénen készült ételnél, mivel az lassabban sül, így jobban megőrzi a nedvességet, és így a hús íze is gazdagabb" – adott újabb szempontot Dave Squires, a Barbecue Chef tulajdonosa.
Ugyanakkor Toby Shea szerint bár a különbség érezhető, azért a gázgrillek között is vannak már olyanok, amelyek különböző trükkökkel egészen megközelítik a faszénsütőn sült ételek ízének gazdagságát.
A gáz előnye pedig az, hogy azonnal kezdhető a sütés, mindig egyenletes a hő, sőt, ha több gázégő van a készülékben, akkor különböző ételeket egyszerre, de különböző hőintenzitással is készíthetünk rajtuk.
Milyet válasszunk?
Olyan faszenes grillt érdemes venni, amelyiknek van fedele, mert jobban lehet irányítani így a hőt, mint a nyitott verzióknál.
A gázégős grillekből olyat válasszunk, amelyiknek legalább három égője van, mert praktikusabban tudjuk majd így használni. Az egyik lángon hirtelen sütjük majd a húst, utána a másik láng fölé tesszük át és lecsukjuk a fedelet, hogy lassan süljön át, utána a harmadikon csak melegen tartjuk.
Ugyanígy érdemes a faszenes grillen is két különböző részt kialakítani, az egyik felén sütünk, a másikon fedél alatt, már csak melegen tartjuk a kész ételt. Az élelmiszer hőmérő is nagyon fontos tartozék!
A grill méretének kiválasztásához azt kell kitalálni, mit és mennyit akarunk majd sütni rajta. Általában egy családnak egy közepes méretű elég. A grillpartikhoz olyan grillt válasszunk, amelyhez melegentartó is van.
Ha olyan ételt akarunk sütni, amely a rácson átcsúszna, akkor serpenyős modellt válasszunk. Vannak olyan gázgrillek is, amelyen krumplit és mártásokat is készíthetünk, míg a hús sül.
Ha kint akarjuk tárolni, akkor mindenképpen fedéllel szerelt modellt vegyünk!
(Fotó: pixabay.com/niekverlaan)