A 3 legegészségesebb sajtfajta

2017. január 15. Deino

shutterstock_408880927.jpg

A sajtot mindenki imádja, de bizony mindenhonnan azt hallani, hogy sok sajtot fogyasztani nem egészséges - bizony, a sajtokat általában magas zsír- és kalóriatartalom jellemzi. Most viszont mutatunk három sajtot, aminek a fogyasztása bizony hasznos a szervezetnek! Lássunk is hozzá.

Mozzarella

shutterstock_385625497_1.jpg

A mozzarella hallatán a legtöbben azonnal a klasszikus olasz konyha remekét, a pizzát látjuk lebegni lelki szemeink előtt. A mozzarella sokkal egészségesebb, mondhatni már-már diétás a legtöbb sajthoz képest: akár 30 százalékkal is kevesebb zsírt tartalmaz átlagosan, mint a hagyományos sajtok - ez pedig nagyon nagy szám.

Figyelemreméltó tulajdonsága még, hogy kiváló proteinforrás, így testedzés után kifejezetten hasznos a fogyasztása, valamint hamarabb okoz a szervezetben "teltségérzetet", így kevesebbel is nagyon jól lakunk. E két tulajdonsága miatt ideális zsírszegény diéták alapanyagaként.

A görög csoda, a feta

shutterstock_508432381.jpg

A fetasajt a szív nagy barátja. egy 2015-ös kutatás szerint akik naponta 10 dkg feta, vagy bármilyen hasonló, krémfehér sajtot fogyasztanak, azoknál 20 százalékkal kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedések esélye, és majd negyven százalékkal csökkent a sztrók kialakulásának kockázata. A feta sajt más krémes sajtokhoz képest 30 százalékkal kevesebb telített zsírsavat tartalmaz - utóbbi az artériák nagy ellensége.

Ricotta

shutterstock_320898266.jpg

A "hagyományos" sajtokból a tej proteintartalmának legnagyobb része a készítés során elveszik - ez pedig nagyon fontos alapanyaga az izomformálásnak, izomképzésnek. A ricotta ebből a szempontból nagyon is üdítő kivétel, 10 dkg ricottában 14 gramm izomformáló fehérje van, valamint kiemelkedő aminosav-tartalma is nagyban segíti az izomzat fejlesztését - nem véletlenül fogyasztják előszeretettel hivatásos testépítők is.

süti beállítások módosítása