Ahol minden hús a faszénen végzi: Sáfránkert

Ahol minden hús a faszénen végzi: Sáfránkert

Nehéz elképzelni, hogy a paloznaki Sáfránkert helyén nem is olyan rég egy igazi vidéki kocsma volt – ma 80 fős, családias étterem, ahol a hangsúly nem a nagyon széles kínálaton van, hanem a friss hozzávalókon. Zöldségek, húsok, halak, köretek, néha egészen meglepő formában és halmazállapotban.

safrankert8.jpg

Nem lőnek a fine diningra, de fontos, hogy minőséget adjanak, és már maga a tálalás is esztétikai élmény. Vannak szögletes és kerek tányérok, szögletes ételek és elképesztő színű szószok, nagymamás piros lábasok és desszerttel megtöltött poharak is.

Meg kell említeni a látványpultot, ahol a szemünk láttára készül az ebédünk, vagy a vacsoránk, és persze a fűszerkertet, ami pont úgy néz ki, mint a dizájnmagazinok raklapokon nevelt vertikális kertjei.

safrankert7.jpg

safrankert6.jpg

Minden hús a faszénen végzi és füstös ízt kap, mielőtt a tányérra kerül, mondja Lukács Viktor séf, és már alig várjuk, hogy erről meg is győződjünk.

safrankert4.jpg

De előbb egy kis borban párolt kacsamáj jön, amit kamillás mézzselével tálalnak. Az illatok is döbbenetesek, a vega kolléga elcsábul és tömi magába a májat, egyszer élünk.

safrankert2.jpg

A pisztrángot, amiből a rilette készült, a séf füstölte a smokerben. Marinált zöldségekkel és citrusos petrezselyemkrémmel adják. A "bárányfartő keleti fűszerekkel", a fenti fotón tekinthető meg, a karottás káposzta a kis piros lábasban érkezik.

A tényleg vegáknak, akik ellenálltak a kacsamáj bűnös csábításának, grillezett balatoni csemegesajt jön, faszénen pirított zöldségekkel és zsályával:

safrankert9.jpg

A menü gyakran változik, egyáltalán nem biztos, hogy ugyanezek a fogások szerepelnek majd a kínálatban, ha erre jársz. 

safrankert1.jpg

És hogy mit lehet itt csinálni, ha több napig maradsz? A 400 fős falu a nyugalom szigete (kivétel ez alól a Jazzpiknik), pár kilométer a csopaki strand, és bármerre indulsz a hegyen, menő borteraszokat találsz (Jásdi, Szent Donát, Homola…)

paloznak2.jpg

paloznak1.jpg

A Paloznaki Tekergővel pedig spórolhatsz is, ha bringával fedezed fel a környéket. Ha Paloznakon szállsz meg, vagy az önkormányzat kölcsönzőjében bérelsz biciklit, és egy nap alatt legalább öt pecsétet gyűjtesz a programban résztvevő, javasolt állomásokon (borászatok, vendéglátóhelyek stb.), féláron kapod a bringát. Ősszel is jó program, sőt.

Sáfránkert Vendéglő
Paloznak, Fő utca 1.
06706244448

Ahol minden hús a faszénen végzi: Sáfránkert Tovább
Címkék:programok étterem túra bringa gasztronómia gasztró paloznak Balaton tekergő Homola pincészet Sáfránkert

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr7412690697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása