DRKONYHART: TOKAJI ASZÚS FÜGÉS CLAFOUTIS (Fig clafoutis with Tokaji aszú)

2018. december 09. 08:11 - drkuktart

drkuktart_tokajiaszufu_ge_sclafoutis01.JPG

Ha december, akkor karácsony, ha karácsony, akkor Tokaji aszú.

Ismét megtalált a megtisztelő kérés, hogy áldozzak a Tokaji aszú oltárán, ezúttal a Royal Tokaji Borászat - Mád 2013-as Royal Tokaji 5 puttonyos tokaji aszújával karöltve. Így ismét nagy elánnal, cseppnyi izgulással vetettem bele magam a kiválasztott Tokaji aszúhoz illő recept keresésébe. A megfeszített agymunka, ismerős ismeretlenekkel való beszélgetésfoszlányok eredménye visszavezetett a fügéhez. Az utóbbi időben igencsak rákattantam a friss fügére, eljött az idő, hogy az aszalt változatával is kezdjek valamit. A végeredmény remélhetőleg a saját elégedettségemen  túlmutatva a szemben ülő tetszését is elnyeri.
drkuktart_tokajiaszufu_ge_sclafoutis02.JPG

Hozzávalók:

a clafoutishoz:

3 deci tej

3 tojás

14 darab szép és nagyobb aszalt füge

1 deci Tokaji aszú

10 deka kristálycukor

1 csipet só

fél vaníliarúdból kikapart vanília szemek

10 deka búzaliszt

a raguhoz:

30 deka nagyobb szemű aszalt füge

3 deci Tokaji aszú 

drkuktart_tokajiaszufu_ge_sclafoutis03.jpg

A tésztához szükséges fügéket felezzük, az előírt bormennyiséggel közepes tűzre tesszük és néha keverve rajta egyet addig főzzük, míg a bort magába szívja. 

drkuktart_tokajiaszufu_ge_sclafoutis04.JPG

A sütőt előmelegítjük 180 Celsius-fokra légkeveréses üzemmódban.

A tésztához a tejet, cukrot, tojást, sót, vaníliát és búzalisztet összekeverjük egymással úgy, hogy homogén, palacsintatésztaszerű anyagot kapjunk. Egy 27 centi átmérőjű piteformát kivajazunk, beletöltjük a folyékony tésztát és rá(vagy inkább bele)pakoljuk a borral telítődött felezett fügeszemeket. A füge lerakását cifrázhatjuk, mint ahogyan én is tettem, de igazából szükségtelen, hiszen ha apró  fügedarab a tészta bekebelezi és könyörtelenül ellepi azt. Egy a fontos, lehetőleg egyenletesen osszuk el a gyümölcsöt annak érdekében, hogy a végén mindenkinek jusson a piteszeletére megfelelő mennyiségű füge.drkuktart_tokajiaszufu_ge_sclafoutis05.jpgA pitét mintegy 40 percen keresztül sütjük. Néha pillantsunk rá, szigorúan zárt ajtó mögött hiszen senkinek nincs szükséges felesleges karmunkára és arra, hogy a sütőajtó nyitogatása miatt a sütő hőt veszítsen. Ugyanakkor, ha nem barnulna egyenletesen, mert mondjuk a széle megemelkedne és előrehaladott színt mutatna, fogjunk egy alufóliadarabot és - immár a sütő ajtaját kinyitva - fedjük le a pitét annak érdekében, hogy elkerüljük a pite tetejének nem kívánt odakozmálását.  

A raguhoz apróra vágjuk a fügét, majd közepes lángon addig főzzüka Tokaji aszúban, míg a gyümölcsdarabok megszívják magukat. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük el a bort, ehelyett látványban is adjunk a ragu-érzésnek.drkuktart_tokajiaszufu_ge_sclafoutis06.JPG

A megsült füge clafoutist langyosan, porcukorral vékonyan meghintve fügeragu kísértetében tálaljuk és az élmény teljessége érdekében fogyasszunk hozzá egy pohárral a Tokaji aszúból. Jó étvágyat kívánok és persze #koccintsaszuval!drkuktart_tokajiaszufu_ge_sclafoutis07.JPG

Köszönöm a felkérést a Wineglass Communication-nek.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot! Jó készülődést!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day and cosy advent!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása