Tudom, most sokan fanyalogni fognak, hogy jajjjj, tofu. Az íztelen, gumiszerű ízé. Hadd emeljem ki a hányattatás szomorú sorából a tofut, amit ha úgy kezelünk, mint egy natúr alapot, amit aztán olyan ízűre, formájúra, állagúra alakítunk, amilyenre csak kényünk és kedvünk szerinti, akkor a legjobb alapanyaggá avanzsál szegényke.
Mint például ezzel a pirított megoldással, ahol a szójakockák ropogósak, ízesek és kimondotan különlegesek. Ha eltekintünk az előítéleteinktől, akkor csuda finom ételeket készíthetünk tofuból.
Hozzávalók 2 főre:
- 2 zacskó tofu (lehet natúr, de lehet ízesített is, mint pl. pritaminos, snidlinges stb...)
- 1 tk kurkuma
- 2 ek étkezési keményítő
- só, bors
- 4 ek édes chiliszósz
- 1 cs. újhagyma zöldjével
Elkészítése:
Az alap, hogy megvásárolt tofut (vákuumcsomagolás, kevés lében tartás) átvarázsoljuk egy szárazabb, tömörebb állagú valamivé. Kezdjük azzal, hogy a lecsepegtetés után ráteszünk egy tányért, arra pedig valami nehezéket (konzerv, mozsár stb.) és hagyjuk, hogy kifolyjon belőle a felesleges nedvesség. Ha ez megvan, akkor vágjuk fel hüvelykujjnyi kockákra, majd forgassuk meg kurkumával színezett keményítőben, azután kevés forró olajban süssük ki/pirítsuk át. Adjuk hozzá a felszeletelt újhagymát (a zöldjét se felejtsük el) és azzal pirítsunk rajta egyet.
Tálaláskor, amíg még forró a sült tofu, öntsük nyakon az édes, fűszeres chiliszósszal, így kicsit be tudja még szívni ezeket az aromákat.
Önmagában vagy rizzsel, bulgurral tálalva egy különleges és a maga nemében tökéletes fogást kapunk!
Jó étvágyat!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.