Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Laskagomba vad rizzsel, cukorborsóval ázsiai stílusban

2019. június 10. - Heni süt neked

A laskagomba egy olyan fantasztikus fajtája a gombának, amit mindig nagy előnyben részesítek. Hiszen tömörebb az állaga, így sokkal alkalmasabb egy jó pörkölt elkészítésére, mint a csiperke. Íze kicsit 'vadabb', teltebb, ezért jobban érvényesül egy olyan ételnél, ahol nem mártás készül belőle, hanem mint a hús, önálló részeként egy egytálételnek. Pont, mintha húst használnánk. Izgalmasabb lesz, higgyétek el, főleg, ha a zamtát úgy csalogatjuk elő, hogy ráerősítünk még gyömbérrel, fokhagymával, chiliszósszal. És akkor még a másik két összetevőről nem is beszéltünk: a vadrizsről (valójában egy rizs mix, ami már szinte mindenhol beszerezhető, és ami vörös-, barna-, valamint feketerizsből áll), továbbá a cukorborsóról (amit pedig nagyobb és szélesebb kínálattal bíró zöldségeseknél vásárolhatunk). Jelen esetben a cukorborsó a teljes szettet takarja, vagyis az apró borsókezdeményt és a héját egyben, ami valóban édes, mint a cukor.

Na, szóval ez a nagy hármas, így együtt nagyot tud alkotni. Fantasztikus színei, összetett állaga (roppanós cukorborsó, pörgős, egy icipicit fogkemény rizs és a laska puha, de tömör húsa), és ezek ízharmóniája lenyűgőző és magávalragadó. 

Hát ilyen ez az alapjaiban egyszerű, mégis egyedi, mennyei manna, enyhe ázsiai ízvilággal:

img_8484.jpg

Hozzávalók 2 főre:

  • 50 dkg szeletelt laskagomba
  • 1 cs. cukorborsó (kb. 20 dkg)
  • 1/2 bögre vadrizs mix
  • friss gyömbér, fokhagyma, chiliolaj, csepp citromlé
  • só, bors
  • 2 ek olaj

img_8486.jpg

Elkészítése: 

Készítsük el a rizst. A szokásos dupla mennyiségű vízben tegyük fel főni, enyhén sózzuk. Fedjük le és kevergetés nélkül, forrás után már csak alacsony lángon pároljuk tovább. Mennyiségtől függően, ez most kb. 10-15 perc. Utána hagyjuk még a fedő alatt kicsit a gőzben. Jót tesz neki.

Közben egy mélyebb serpenyőben hevítsük fel az olajat, és tegyük bele a szeletelt laskát. Sózzuk, borsozzuk. (Nagyon szeretem, hogy már így konyhakészen, előre szeletelve is kapható.) A megpárolt gombához adjuk hozzá azt a fűszerolajat, ami az egészet élettel tölti meg. Ez nem más, mint finomra reszelt gyömbér és fokhagyma elkeverve chiliolajjal, csipet sóval és egy csepp citrommal. Természetesen ha valaki nem szereti a csípőset (erős nem lesz, csak pikánsan csípős), akkor a chiliolaj helyett használjon bármilyen kedvére való olajat. Minden esetben csak kevés olajjal dolgozzunk, mert senki nem szeretné, ha abban úszna az ételünk. A cél az ízek átadása, kihangsúlyozása. Ezzel az egésszel kicsit pirítsuk le a gombaszeleteket, utána adjuk hozzá a főtt rizst. Alaposan keverjük össze az egészet, majd tegyük bele a cukorborsót. Újból egy kevérés, majd fedő alatt pároljuk további 4-5 percet, ami csak annyi idő, hogy ezt a csodás alapanyagot épp csak átgőzölje. Puhulnia szinte nem is kell, annnyira zsenge. 

Ezzel el is készült az ebédünk/vacsoránk. Fantasztikus ízek és állag. Húsnélkül is a teljesség érzését nyújtja, még a fanatikus húsevőknek is. 

Jó étvágyat hozzá! 

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is.

A gombákért köszönet: Amigo, a mi gombánk!

img_8487.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr5514885982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása