Szerintem az egyik legjobb dolog, ami a megszáradt kaláccsal csak történhet, az ez a sült, édes finomság. Vallom, hogy ha már megmaradt némi ételünk és van kedvünk, időnk újragondolni, akkor hasznosítsuk újra! Csoda ételeket lehet így készíteni, ha új életet lehelünk bele. Mint pl. ez a sült kalács. Angolszász eredetű, isteni édesség. Tényleg pofonegyszerű és nagyon gyorsan elkészíthető. Belül szinte krémes, kívül pedig ropogós. Pont annyira édes, amennyire édesnek szeretnénk. Mennyei süti, főleg úgy, ha bekuporodunk a kanapén egy jó könyvvel és ott nassoljuk el. :)
Hozzávalók 2 személyre:
- 10 dkg vaj - lm diétában margarin vagy lm vaj
- 3 db tojás
- 3 dl tej - lm diétában növényi vagy lm tej
- 2 ek. cukor - vagy ennek megfelelő édesítő
- 1 mk fahéj
- csipet só
- 50 dkg szikkadt kalács - gm diétában gm kalács
- 1 ek. mazsola
- 1 csepp vanília kivonat -vagy vaníliás cukor
Elkészítése:
Keverjük össze a megolvasztott vajat (szoba hőmérsékletű) a feltört tojásokkal, tejjel, cukorral, fahéjjal, a csipet sóval. Egy habverővel elegyítsük, hogy nagyjából homogén állagot kapjunk. Áztassuk bele a felszeletelt és lehetőleg szikkadt kalácsot addig, amíg teljesen megszívja magát a tejes cuccal. Egy tűzálló tálat vajazzunk ki és fektessük le sorban (kis átfedésekkel) a kalácsszeleteket és szórjuk meg mazsolával. Ha marad a tojásos tejből, nyugodtan öntözzük meg vele a kalácsot. Hagyjuk pihenni kb. 30 percet, amíg jó megszívja magát a sütink. Szórjuk meg egy kis cukorral és fahéjjal, majd toljuk be az előmelegített sütőbe és hagyjuk bent kb. 55-60 percig 160 fokon. Ha úgy látjuk, hogy elkezd kicsit megégni a teteje, fedjük le egy darab alufóliával, amit az utolsó 5-10 percben vegyünk le, hogy jó ropogósra süljön meg a kalácsunk cukros, fahéjas teteje.
És ennyi! Igazi finomság egy kényeztető téli estére!
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!