Halat enni jó és egészséges. Viszont balatoni halat enni nem lehetséges. Csak azoknak, akik kiváltják a horgászengedélyt, és nem teljesen fakezűek. Az sem árt, ha a pecás felesége vagy barátnője - hosszas szitkozódás után - hajlandó halat pucolni és belezni. A többieknek marad a román (ők szerencsésebbek) vagy kazah keszeg, a Tiszából kiemelt harcsa, vagy a halastóban tenyésztett ponty.
Senki ne aggódjon, nem fogom előhúzni a balatoni halak problematikáját, mert erre a betegségre egyelőre nincs orvosság. Inkább bemutatom Fish House-t, a szabadisóstói Ifjúság kemping oldalában. A szocializmus mementójaként itt maradt szálláshely - úgy tudom - új tulajdonost kapott és mindörökre bezárt. A tengeri halak háza azonban dacosan nyitva maradt, és törzsvendégei abban reménykednek, hogy ez így is marad.
Látható, hogy a hely "logóját" nem a tervezőgrafika nagyágyúi jegyzik. A Fish House facebook oldalát pedig nem marketingcsászárok kezelik, hiszen az utolsó értékelhető bejegyzés nőnap alkalmából született, egy virágokba borult ponty képében.
A helyszínen elkövettem egy-két hibát. A nagyobb: úgy mentem oda, hogy nem voltam túlzottan éhes. A kisebb: tébláboltam a pult előtt, és azon gondolkodtam, el kéne menni, és máskor visszajönni. Ekkor lépett oda hozzám Tamás. Ránéztem a lábára, és tudtam, enni fogok.
Ha valaki Fradi címert tetováltat a lábára, pedig már Gera is letette a stoplist, attól én rendelek. "Jó a vádli, mondom könnyáztatta hangon". "Nincs is miről beszélnünk. A Bánki Dodó is idejár. Mit enne? - így Tamás." "Valami könnyűt." "Akkor hozok egy tálka fokhagymás kagylót. Mellé egy könnyű pirítóst." Az ötlet megvéve. Szeretem ha ajánlanak, amikor elbizonytalanodom.
A kagyló pont kellően fokhagymás, a pirítós pedig nem szegényházi (a feleségem dédije hívta így a kenyeret, ha vékonyra vágták). Az, hogy a kenyérnek van vastagsága azért fontos, mert kívül roppan, belül viszont puha, és jól beszívja a kagylólevet. A lé összetételét le tudom írni, előttem készítették. Halalaplé, kis száraz fehérbor, vaj, petrezselyem, fokhagyma. A halalaplé a látványkonyha hátsó részén egy nagy fazékban rotyog. A halak különböző kevésbé fontos részei kerülnek bele, és - mint később megtudtam - wakame alga. Ennek az algafajtának izgalmas az íze, de ennél még sokkal többet tud. Fucoidan található benne nagy mennyiségben, ami beindítja az immunrendszert, és apoptózisra készteti a rákos sejteket. Ha valakinek most nem ugrana be, mi a nyavalya az apoptózis - kérem szépen programozott sejthalál. A rákos sejt kap egy kis wakame algát és elmegy az életkedve. Repetáznék, ha nem lennék dugig!
Nusszer István, a séf szűkszavú. "Én már a Borbás Marcsi emberét is elküldtem." Miért? "Nem volt vele bajom, csak nem akarok ismert lenni. És úgy nem úsztam volna meg." Azt hittem, hogy ha az ember nyit egy helyet, akkor azt akarja, hogy megismerjék... "Én nyugalmat szeretnék. Tomi eladja a halat, én megsütöm. Igyekszem jól. Ha jót kapott a vendég, visszajön. Esetleg elhozza a családját, a haverjait. Sóstó kis falu. Hétvégén előfordul, hogy el kell embereket küldenem, annyira sokan jönnek. A minőségből ugyanis nem szabad engedni.
Októberig nyitva vagyunk. Hétköznapokon népszerű halakkal. Hétvégén néhány különlegesség is táblára kerül. Rája, vörös sügér, polip, kardhal. Ha most maga leírja, hogy én ilyen-olyan nagyszerűen főzök, akkor néhányan elolvassák, eljönnek, és elvárásaik vannak. Olyan elvárásaik, amiket én nem ismerek. Az elvárásoknál sokkal jobban szeretem a kíváncsiságot."
Fish House
Sóstó, Pusztatorony tér
Telefon: +36 30 283 4936
Legyetek kíváncsiak!