Jólesően melengető tartalmas leves, de mégis ritkán készítjük otthon, inkább étteremben rendeljük. Pedig egészen könnyű az elkészítése. Csodálatos, hogy pár hozzávalóból, kevés költséggel milyen pompás leves készíthető.
Öt személyre készült ez a borjúraguleves, mégis, mindössze 20 dkg borjúcomb elegendő volt hozzá, azonkívül két sárgarépa, egy petrezselyemgyökér, fél-fél karalábé és zeller, két csiperkegomba, egy marék fagyasztott zöldborsó. Itt láthatók a főbb hozzávalók.
A keskeny csíkokra vágott borjúcombot enyhén beliszteztem és kacsazsíron picit megpirítottam. Ezután adtam hozzá egy fej felvágott hagymát és két gerezd fokhagymát. Összekeverve pirítottam tovább pár percig.
Felöntöttem vízzel (de fehérbor is adható hozzá), összekavartam, majd szépen sorban következtek a körülbelül egyforma nagyságúra darabolt zöldségek: a répa, petrezselyemgyökér, karalábé, zeller, gomba és zöldborsó. Sóztam, borsoztam, meghintettem szárított tárkonylevéllel és még egy fél babérlevelet adtam hozzá.
Kis lángon, fedő alatt, időnként megkevergetve fődögélt a leves cirka háromnegyed óra hosszat, amíg puhának nem éreztem a húst. Most jött el a tejszín ideje, kb. fél deciliter elegendő volt bele.
Még egyszer összeforraltam, megízleltem (egy csöppnyi cukrot kívánt még a leves) és még egy kis tárkonnyal megszórtam. Ez a fűszernövény adja meg a raguleves jellegzetes savanykás ízét, de tálaláskor még egy karika citrom is került a leveses csuporba.
Hozzávalók 4-5 személyre:
20 dkg borjú színhús /comb/, két sárgarépa, egy nagyobb petrezselyemgyökér, fél karalábé, fél zeller, két nagyobb csiperkegomba, egy marék fagyasztott zöldborsó, só, szemes bors, szárított morzsolt tárkonylevél /ha friss van, még jobb/, fél babérlevél, 1/2 - 1 dl tejszín, citrom.