A grillszezon egyik különleges sajtja a grill camembert, amit szinte csak májustól-szeptemberig lehet kapni az üzletekben. Mivel amúgy is imádjuk a camembert sajtot, ezért rácsra dobtuk a tesztcsapattal a 6 különféle, Magyarországon kapható grill camembert sajtot. Melyik a legfinomabb?
A camembert
A camembert sajt érdekessége, hogy Marie Harrel alkotta meg a camembert sajtok, egy forradalom elől, Brie környékéről Normandiába érkező szerzetes tanácsai alapján. A camembert zsírtartalma 45% feletti, és egy 250 grammos darab elkészítése akár 2 liter tejet is igénybe vehet. A külső fehér nemespenészes kéreg nagyon lágy sajtot takar, nemhiába annyiunk kedvence.
A camembert sajt nemespenésszel érlelt lágysajt, a kenhetőtől a könnyen vághatóig terjedő állomány, a kis méret és tömeg, a rövid érési idő jellemzi. Érésében a kéregflóra fontos szerepet játszik, és sok idetartozó sajt kívülről befelé érik.
A grill camembert sajtok
A hagyományos camembert és a grill camembert között két szempontból van eltérés:
1. technológiájában a kultúrák összetételében és típusában van különbség
2. beltartalomban a grill változatnak alacsonyabb a zsírtartalma kb 15%-kal.
Ez a két dolog teszi lehetővé, hogy a grill camembert sütés után is nagyon-nagyon finom legyen!
Teszt menete
A sajtokat 2 féle képpen sütöttük ki, mert az egyiknél fóliában írták elő a sütést, a másiknál pedig csak a rácsra téve. Mivel nem lett volna igazságos, hogy az egyik több füstaromával gazdagodik, ezért először mindet alufóliában sütöttük meg és úgy kóstoltuk.
Egyszerű grillsütőt használtunk, faszénnel gyújtottunk a sajtok alá.
A sajtokat levettük a rácsról, majd 3 perccel ezután kóstoltunk. A tesztcsapatban most 8-an voltunk, kifejezetten camembert rajongók.
Értékelés
A pontozásra végül a fóliában sült camemberteket választottuk, hogy a grillezés közben keletkező minimális füst aromák nélkül jobban tudjunk a sajt ízeire koncentrálni.
Több sajthoz volt különféle fűszer vagy lekvár csomagolva, de ezeket csak versenyen kívül kóstoltuk a sajtokhoz. Tehát minden sajtot natúr kóstoltunk.
Illat: a még langyos-meleg camembertnek intenzívebb az illata a hűtöttnél, mivel a fóliában a nemespenészes réteg egy része feloldóik a sajt közepéből érkező párában. Így elvárható a jellegzetes penészes camembert illat.
Állag: most grillsajtokat teszteltünk, tehát nem ugyanazt az állagot vártuk, mint az "asztali" camembertnél. A külső kéreg legyen vékony, grillezésre alkalmas, fólia nélküli sütés esetén picit barnítható is a grillen. A belső egyértelműen legyen lágy, tartalmas, nem vizes, vagy túlságosan olvadt. A túl olvadás 3 perccel a rácsról való levétel után már azért nem jellemző.
Íz: aki szereti a camembert sajtot, az a jellegzetes édes-kesernyés ízéért van oda. Attól, hogy most grill termékeket teszteltünk, elvártuk a kompromisszum mentes camembert ízt. Tehát inkább a gyengébb sajtaromákkal bíró sajtokat pontoztuk alacsonyabb pontszámmal.
A grill camembert teszt eredménye
6. President grill camembert, egységára: 4439 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont
Sütés: fólia nélkül. Ízben intenzívebben érezhető a kesernyés-édes camembert, viszont az állaga vizesen lágy lesz, nem hozza az elvárt olvadt állagot.
5. TESCO grill camembert, egységára: 2372 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont
Sütés: alufóliában 5-10 perc. Camemberthez képest elég sós sajt. Ízében inkább a goudára hasonlít. Utóízében sem érezhető az a camembert-es kesernyésség. A kéreg keményebb, rágósabb, a belseje kellően puha.
3. Alpenhain BBQ grill camembert, egységára: 4990 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont
Sütés: alacsony, közepes hőmérsékleten, 5-12 perc, többször forgatva, előtte villával szurkáljuk meg. Vékony nemespenész réteg. Egyszerű camembert íz. A sajt belseje kellemese olvadt, tartalmas, utóízében is kellően camembert-es. A kéreg nem túl vastag.
3. ALDI BBQ grill camembert, egységára: 3995 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont
Sütés: alacsony, közepes hőmérsékleten, 5-12 perc, többször forgatva, előtte villával szurkáljuk meg. Vékony nemespenész réteg. Egyszerű camembert íz. A sajt belseje kellemese olvadt, tartalmas, utóízében is kellően camembert-es. A kéreg nem túl vastag.
2. Mlekovita Grill camembert, egységára: 3.645 Ft / 3.133 Ft Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont
Sütés: fólia nélkül 3-4 perc. Vékony nemespenész réteg. Intenzív camembert íz, a sajt közepe lágy, zsíros. Utóízében is erős édes-kesernyés camembert zamatot éreztünk. Ez a camembert vastagabb a többinél, úgyhogy alacsony hőfokon 4-5 percen át javasoljuk sütni minkét oldalát.
1. Tihany grill camembert, egységára: 4494 Ft/kg. Pontszám: 8,6/10 pont
Sütés: fóliában 2-3 perc, forgatva. Különleges állagú, egyenletesen olvad meg a sajt belseje. A camembert íze tartalmasabb lett a sütéstől, mégis lágyabb. A füstmentes íznél egyedi édes-kesernyés camembert ízjegyeket éreztünk. A mezőny legszebb nemespenész rétege ennek a sajtnak volt.
Bár azt írják a csomagolásán, hogy a rácsról levéve várjunk vele 2-3 percet fogyasztás előtt, mert kifolyhat a belseje. Mi meg pont szeretjük frissen, olvadósan is megkóstolni. Egy szelet bagettel magában vagy egy kis áfonyalekvárral összetunkolva mennyei csemege.
Összesítés
Ajánlás
Szerintünk a camembert sajtot alufóliás csomagolás nélkül kisütve is érdemes megkóstolni. Lassú tűzön, odafigyelve, épp hogy csak kapjon egy kis barna színt.
Nyugodtan próbáljuk ki a hozzáadott lekvárokat, fűszereket. Érdekes volt látni, amint az vörösáfonyalekvárba tunkolva a férfi tesztelők konstatálták, hogy talán az édes íz a hölgyeknek jöhet be jobban, és hasonló gondolatokat osztottak meg egymással. Közben meg szépen lassan fejenként elfogyott egy camembert korong, az áfonyalekvárral együtt.