Mi is az a gersli, hogyan kell elkészíteni?
Hántolt árpa, vagy gersli, esetleg árpagyöngy
Az árpagyöngy, alias gersli ma már minden élelmiszerbolt polcán megltalálható. Ahogy a neve is elárulja a gersli hántolt, és méret szerint átválogatott árpa
A gersli elkészítési módja
Mivel ebben az árpában van a legtöbb nyomelem, a vércukor- vagy koleszterinproblémákkal küzdőknek különösen ajánlott a fogyasztása, de az emésztésre is kedvező hatással van. Magas fehérja tartalmú, 100 g hántolt árpában a fehérje tartalom 10 g. Lúgosító hatása miatt ajánlott savtúltengés esetén is!
A hagyományos konyhában köretként fogyasztották, illetve a töltött káposztába vagy a sóletbe is ajánlott.
Ezért egyél gerslit rízs helyett
Az alábbiakban a gersli főzésével kapcsolatos alapvető tudnivalók mellett néhány receptet is ajánlunk.
Az árpagyöngyöt érdemes felhasználás előtt néhány órára beáztatni, főzési ideje így is jó kétszerese a rizsének, felhasználása is ehhez hasonló. Készülhet a beáztatot árpagyöngyből a zöldségekkel együtt főzve levesbetét, köret is.
Gersli rizottó recept:
20 dkg gerslit áztassunk be. Egy kevés vajon párolj meg 1 közepes fej, apróra vágott vöröshagymát és 2 gerezd aprított fokhagymát. Öntsd rá a beáztatott, majd leszűrt árpagyöngyöt, és keverd át, hogy a szemeket bevonja a zsiradék. Önts rá 1 dl száraz fehérbort, és hagyd így pár percig, amíg az alkohol elpárolog. Ha teheted, fűszerezd egy kevés szárított gombával vagy gombaporral. Ezután adj hozzá 0,5 liter langyos húslevest, fedd le, és néhányszor megkeverve alacsony lángon főzd kb. 25 percig. Ezután adj hozzá még 0,5 liter húslevet, és főzd további 15 percig, amíg a gersli megpuhul, de kellemesen harapható marad.
Gersli Töltelékbe:
Levesekbe:
Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!
Utolsó kommentek